Dr Irfan Unal

Roselle, Tumbuhan Serbaguna yang Bernilai!


    Roselle atau nama lainnya asam paya, asam kumbang atau asam susur mula diperkenalkan di Asia Tenggara melalui Malaysia lebih dari 3 abad yang lalu. Tumbuhan ini turut dianggap sebagai 'Pokok Emas' atau tumbuhan serbaguna kerana mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan. Roselle juga merupakan antara tumbuhan yang kami usahakan di Kebun Reyhan untuk menghasilkan produk baru Dr Sweet yang akan datang!



NAMA SPESIES:
HIBISCUS SABDARIFFA 

KELUARGA:
MALVIACEAE

ASAL:
AFRIKA TIMUR DAN SELATAN TIMUR ASIA

CIRI-CIRI:
BATANG, TANGKAI DAN DAHAN KESELURUHAN BERWARNA MERAH

BUNGA BERWARNA KUNING MUDA DAN MERAH JAMBU

BUAH ROSELLE BERWARNA MERAH TUA TERDIRI DARI 5 KALIKS YANG BERCANTUM DI PANGKAL

MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 2 METER 



Roselle bukan sahaja kaya dengan Vitamin A dan C malah mineral. Antara kelebihan yang terdapat pada Roselle adalah:

  • Melancarkan peredaran aliran darah
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Mencegah penyakit kardiovaskular
  • Mencegah kanser
  • Merawat selesema atau demam panas
  • Melegakan masalah resdung dan lelah
  • Mencegah radang salur kencing dan pembentukan batu karang
  • Mengubati pening kepala/migrain
  • Melambatkan proses penuaan


    Kelopak bunga Roselle sering dimanfaatkan sebagai bahan minuman sama ada sirap, teh mahupun jus. Nak buat sirap Roselle menggunakan Stevia? Hanya lerai-leraikan kelopak Roselle, basuh sehingga bersih, tambahkan Stevia secukup rasa dan rebus dengan air di atas dapur. Biarkan menggelegak sehingga kelopak Roselle menjadi lembut, tapiskan dan siap!

 
0 Responses