Skip to main content

Apa Itu Mulberi?

Mulberi, Tumbuhan Comel Yang Penuh Khasiat!


    Salah satu tumbuhan yang ditanam di kebun Steviasugar Corporation adalah pokok Mulberi. Pokok Mulberi merupakan tumbuhan yang popular kerana ditanam secara meluas oleh pengeluar benang sutera untuk dijadikan makanan ulat sutera. Selain nama Mulberi, pokok ini juga dikenali sebagai Bebesaran atau Kertau. Terdapat lebih daripada 10 spesies pokok Mulberi yang ditanam di kebun kami di Ladang Stevia Hulu Langat.




NAMA SPESIES:
MORUS

KELUARGA:
MORACEAE

ASAL:
BENUA ASIA, AMERIKA LATIN, AFRIKA 

CIRI-CIRI:
DAUN POKOK BERURAT, BERCUPING DAN TEPINYA BERGERIJI
BUAH BERBENTUK MAJMUK DAN SAIZNYA DALAM 2-3 CM PANJANG
MUDAH DIBIAKKAN SECARA KERATAN BATANG ATAU KAEDAH TUT
KETINGGIAN POKOK JARANG MELEBIHI 10-15 METER



    Bukan sahaja buah Mulberi, daun pokok Mulberi juga terkenal dengan pelbagai khasiat semulajadi. Antara kebaikan yang boleh diperoleh dari pokok Mulberi adalah:

  • Mengawal dan mengurangkan kolestrol dalam pembuluh darah
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Mengawal kandungan gula dalam darah (sugar blocker)
  • Membantu mengurangkan berat badan
  • Menguatkan sistem imunisasi badan
  • Meredakan sakit senggugut bagi wanita haid
  • Melegakan batuk, selsema dan demam panas 
  • Meredakan bengkak mata
  • Melambatkan proses penuaan kulit wajah


    Buah Mulberi enak dimakan terus atau dijadikan jus dan jem. Manakala, daun Mulberi segar yang telah direbus boleh diminum untuk melegakan batuk, demam panas dan selsema. Di Steviasugar, kami juga menghasilkan Ekstrak Mulberi Hitam dari buah Mulberi Hitam berkualti tinggi dari Turki


Dapatkan Ekstrak Mulberi Hitam anda segera menerusi laman Steviasuagar Corportion di bawah:


Comments

Popular posts from this blog

Apa Itu Terung Asam?

  Terung Asam, Buah Terung yang Popular di Sarawak!      Pokok Terung Asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan sejenis tumbuhan renek berbuah yang terkenal di Sarawak. Buah Terung Asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang. Disebabkan rasa buahnya yang masam seperti tomato, ia sering digunakan dalam masakan seperti masakan asam pedas, sambal atau kari. NAMA SPESIES: SOLANUM LASIOCARPUM  KELUARGA: SOLANACEAE ASAL: ASIA TENGGARA, PAPUA NEW GUINEA, AMERIKA SELATAN CIRI-CIRI: BATANG POKOK BERWARNA HIJAU DAN AGAK BERBULU BUNGA BERWARNA PUTIH DAN KUNING DI BAHAGIAN TENGAH BUAH BERBENTUK BULAT ATAU BULAT LEPER MAMPU MENCAPAI KETINGGIAN SEHINGGA 1 METER  Manfaat yang terdapat pada pokok Terung Asam adalah: Mengawal tekanan darah Mengurangkan risiko penyakit jantung Menstabilkan gula dalam darah Memerangi Osteoporosis Menurunkan risiko kanser Membantu menurunkan berat badan Merawat masalah kulit seperti kudis dan luka Melindungi dari pe

Apa Itu Pokok Chaya?

  Pokok Chaya, Tumbuhan Berdaun Seperti Daun Betik! Pernah dengar tentang Pokok Chaya ? Pokok Chaya atau nama lainnya Bayam Suria merupakan tumbuhan yang tumbuh tinggi, mempunyai daun seakan daun betik dan berbatang seperti batang ubi. Tumbuhan ini hidup dengan subur di kawasan lembap dan kering serta ada ditanam di Kebun Reyhan kami.  NAMA SPESIES: CNIDOSCOLUS ACONITIFOLIUS  KELUARGA: EUPHORBIACEAE ASAL: SEMENANJUNG YUCATAN DI MEXICO CIRI-CIRI: MEMPUNYAI DAUN YANG LEBAR BERSAIZ OBLONG YANG PANJANG BATANG POKOK BERWARNA COKLAT KELABU MUDA DENGAN GARIS-GARIS GELAP  MENGANDUNGI LATEKS BERWARNA PUTIH  BOLEH MENCAPAI KETINGGIAN HINGGA 6M Manfaat Pokok Chaya untuk kesihatan adalah: Untuk mencegah diabetes Untuk menurunkan paras kolesterol Untuk melancarkan peredaran darah Untuk melancarkan penghadaman Untuk mencegah batuk Untuk merawat insomnia Untuk memerangi artritis Untuk mencegah anemia Untuk merawat penyakit kulit Untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak      Pokok Chaya terken

Buah Gac @ Gac Fruit - Semua yang Wajib Tahu Mengenai Buah Eksotik Dari Vietnam Ini

Buah Gac ( Momordica cochinchinensis ) ialah buah berduri oren terang yang tergolong dalam genus melon dan berasal dari Asia Tenggara, khususnya Vietnam. Ia juga dikenali sebagai baby jackfruit, bitter gourd, sweet gourd, atau Cochinchin Gourd . Ia dituai hanya dua kali setahun (pada bulan Disember dan Januari) dan biasanya digunakan di Vietnam pada majlis-majlis khas serta dalam perubatan tradisional Cina. Tumbuhan ini merupakan herba menjalar yang boleh membesar sehingga 15 meter panjang dan agak kuat. Kulitnya berduri padat dan mengeluarkan bunga kuning besar yang boleh menjadi jantan atau betina. Buahnya berbentuk bujur, dengan permukaan berketul-ketul dan berduri, serta berdiameter 15-20cm bergantung kepada perkembangan pokok.  Di dalamnya terdapat isi merah terang dengan biji berwarna coklat yang rata dan bergerigi. Di Vietnam, terdapat tiga spesies yang dikenali: Gac sticky rice, Gac fruit, dan Gac hybrid. Buah Gac mempunyai rasa ringan (sesetengah orang membandingkannya deng